buitenland

Parlement Cyprus stemt in met ‘solidariteitsfonds’

Door Arne Hankel - 23 maart 2013

Cypriotische parlementsleden hebben vrijdag ingestemd met de invoering van kapitaalbeperkingen om te voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren weer openen.

Dat bleek vrijdag na een stemming in het Cypriotische parlement.

Noodsteun

Door de wet mag de Cypriotische overheid maatregelen nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen. Ook werd ingestemd met de oprichting van een speciaal ‘solidariteitsfonds’ dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Cyprus in aanmerking kan komen voor Europese noodsteun.

Er wordt nog onderhandeld over een heffing op spaartegoeden van Cypriotische banken. Het zou gaan om een heffing van bijna 25 procent op tegoeden van meer dan 100.000 euro. Hier zou zaterdag over worden gestemd.

Herstructurering bankensector

De parlementsleden praten ook over plannen om de zwakke Cypriotische bankensector te herstructureren. Daarbij wordt gemikt op de oprichting van een ‘bad bank’ waarin slechte leningen kunnen worden ondergebracht. Eerder op de dag werd al bekend dat Cypriotische banken hun vestigingen in Griekenland verkopen aan de Griekse bank Piraeus.

De Cypriotische overheid liet vrijdag weten dat president Nicos Anastasiades en andere Cypriotische politieke leiders zaterdag naar Brussel gaan. De ministers van Financiën van de eurozone komen naar verluidt zondag in Brussel bijeen om over de crisis in Cyprus te praten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.