buitenland

Parlement Cyprus wijst reddingsplan bankensector af

Door Shari Deira - 19 maart 2013

Een meerderheid van het parlement van Cyprus heeft dinsdag tegen de plannen gestemd van de regering en Europese geldschieters om de bankensector te redden. Het is voor het parlement onverteerbaar dat spaarrekeninghouders moeten meebetalen.

Het werd al verwacht dat de parlementariërs het plan zouden afwijzen. Van de parlementariërs stemden 36 tegen het plan en 19 onthielden zich van stemming.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades spreekt woensdag met de verschillende partijleiders. Hij wil het hebben over ‘alternatieven om de situatie aan te pakken die na de parlementszitting van dinsdag ontstaat’.

Redden

Anastasiades stelde dinsdag voor om spaarders met minder dan 20.000 euro op hun rekening te ontzien. Dat gaat de volksvertegenwoordigers nog niet ver genoeg. Onder de parlementariërs heerst grote verontwaardiging over het plan om spaarders te laten meebetalen aan het redden van de bankensector.

De eurogroep heeft Cyprus al meer ruimte gegeven om Cyprioten met minder dan 100.000 euro op hun spaarrekening te ontzien. Volgens de oorspronkelijke plannen moesten zij een heffing betalen van 6,75 procent. Cyprus mag dit percentage nu verlagen naar 3 procent.

Cyprioten konden vandaag gewoon geld pinnen uit de pinautomaten, die zo vaak mogelijk worden bijgevuld. Sinds afgelopen weekend was de run op contant geld zo groot dat pinautomaten vaker dan normaal moesten worden voorzien van geld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.