buitenland

Paus Franciscus: Katholieke Kerk moet geen ngo worden

Door Servaas van der Laan - 14 maart 2013

De Rooms-Katholieke Kerk moet weer dichtbij God gaan staan en niet denken dat het een of andere non-gouvermentele organisatie (ngo) is. Anders valt het geloof als een zandkasteel in elkaar.

Dat zei de woensdag gekozen paus Franciscus tijdens zijn eerste mis in de Sixtijnse Kapel.

‘Ons leven is een lange wandeling, en als we halverwege stoppen, dan gaat het niet,’ zei de Argentijnse jezuïet.

Vooruit

De paus zei dat de kerk vooruit moet, uit moet breiden, maar wel met het kruis van Christus in de hand. ‘Als we niet bouwen op de steen van het geloof, gebeurt er wat er met het zandkasteel van kinderen gebeurt, uiteindelijk zakt alles dan in elkaar.’

Met die woorden eindigde de nieuwe paus zijn eerste officiële mis, waarmee er een einde kwam aan het conclaaf.

Rekening hotel

De kerkvader begon deze dag al op een onconventionele manier. Na het gebed ging de Argentijn terug naar zijn tijdelijke onderkomen het Casa del Clero om daar zijn koffers op te halen en om de rekening te betalen. De geplande ontmoeting met emeritus-paus Benedictus XVI moest maar even wachten.

Tekenend voor de jezuïet was zijn beslissing om woensdagavond na zijn groet aan het publiek op het Sint-Pietersplein de gereedstaande dienstauto te weigeren en samen met andere kardinalen de bus te nemen naar zijn slaapplaats. Ook had hij geweigerd vanaf de pauselijke troon de felicitaties van de kardinalen in ontvangst te nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.