buitenland

Paus Franciscus spreekt eerste zondagsgebed uit

Door Shari Deira - 17 maart 2013

De kersverse paus Franciscus heeft zijn eerste zondagsgebed, het zogeheten angelusgebed, uitgesproken. Tienduizenden gelovigen onthaalden de paus onder luid gejuich op het Sint Pietersplein in Rome.

De paus bad ook samen met de rooms-katholieken op het plein het Wees gegroet Maria.

Het is niet de eerste keer dat de paus bidt met zijn volgers. Dat deed hij eerder deze week ook nadat hij tot paus was gekozen.

Verrassing

De 76-jarige paus werd tijdens het gebed diverse malen onderbroken door enthousiast applaus vanaf het Sint Pietersplein. Hij stuurde zondag ook zijn eerste tweet: ‘Lieve vrienden, ik dank jullie vanuit mijn hart en ik vraag jullie om voor mij te blijven bidden. Paus Franciscus’.

De verkiezing van de Argentijnse jezuïet Jorge Mario Bergoglio kwam deze week als een verrassing. Het is in alle opzichten een primeur. Bergoglio is de eerste paus die afkomstig is van het Amerikaanse continent. Ook is nooit eerder een jezuïet tot kerkvader gekozen.

Volgens kenners heeft paus Franciscus een zeer eigenzinnige stijl, anders dan zijn voorgangers. Zo praat hij begrijpelijk en eenvoudig en heeft hij een opmerkelijk gevoel voor humor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.