buitenland

Pistorius mag Zuid-Afrika verlaten voor wedstrijden

Door Kelly van Alphen - 28 maart 2013

‘Blade Runner’ Oscar Pistorius, die wordt verdacht van de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, mag Zuid-Afrika verlaten om mee te doen aan atletiekwedstrijden. Hij moet zich wel houden aan een aantal voorwaarden.

Dat heeft een rechter in het Zuid-Afrikaanse Pretoria donderdagochtend besloten.

Voorwaarden

Voor het besluit gelden voorwaarden. Zo moet Pistorius de autoriteiten minstens een week voorafgaand aan een buitenlandse reis inlichten over zijn reisschema. Ook moet hij zijn paspoort binnen 24 uur na zijn terugkeer in Zuid-Afrika weer inleveren bij de rechtbank.

Barry Roux, de advocaat van Pistorius ging eerder vandaag in beroep tegen de eerdere voorwaarden die de rechter aan de borgtocht van de Zuid-Afrikaanse atleet had verbonden.

Vanwege het ‘huisarrest’ kon de Blade Runner niet meedoen aan wedstrijden om in zijn onderhoud te voorzien, liet Roux weten.

Vluchtrisico

De voorwaarden waren streng, omdat de rechter het vluchtrisico groot achtte. Justitie was dan ook tegen een versoepeling van de voorwaarden. Vorige maand kwam Pistorius vrij na betaling van een borgsom van zo’n 85.000 euro.

Volgens Roux staan er op dit moment geen wedstrijden in Pistorius’ agenda, maar ‘dat kan en zal veranderen’. Daarom moet de Zuid-Afrikaan in staat zijn om naar internationale kwalificatiewedstrijden te reizen, zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.