buitenland

Raketten Noord-Korea paraat na ‘provocatie’ Amerika

Door Shari Deira - 29 maart 2013

Het leger van Noord-Korea heeft opdracht gekregen om raketten in staat van paraatheid te brengen. Leider Kim Jong-un gaf daartoe bevel nadat twee Amerikaanse bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen.

Volgens Noord-Korea is dat een provocatie van de Verenigde Staten. De actie maakte deel uit van een legeroefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Basis

Twee Amerikaanse B-2’s, die onzichtbaar zijn op de radar, vlogen vanuit de Verenigde Staten naar Zuid-Korea, waar ze nepbommen lieten vallen. Daarna keerden ze terug naar de basis.

Dat was reden voor Noord-Korea om de raketten in staat van paraatheid te brengen. De raketten staan klaar ‘om op elk moment het vasteland van de Verenigde Staten en Amerikaanse bases in Zuid-Korea en op de Stille Oceaan aan te vallen’, meldt staatspersbureau KCNA.

Dreigementen

Het is niet bewezen dat Noord-Korea over raketten beschikt die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. Bovendien zijn dreigementen in het verleden vaak loos gebleken. Toch maken de Amerikanen zich zorgen.

‘We moeten alle provocerende en oorlogszuchtige woorden van deze jonge leider serieus nemen,’ waarschuwde de Amerikaanse minister Chuck Hagel (Defensie).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.