buitenland

Roep om onderzoek naar aanval chemische wapens Syrië

Door Shari Deira - 20 maart 2013

Er moet een internationaal onderzoek komen naar aanvallen met chemische wapens in Syrië die dinsdag zouden zijn uitgevoerd. De rebellen en het regime in Syrië beschuldigen elkaar van het gebruik van chemische wapens.

De strijdende partijen vragen nu om een internationaal onderzoek. Het gaat om een raketaanval met een chemische substantie op de plaatsen Khan al-Assal bij Aleppo en Oitabo bij Damascus. Bij de aanval kwamen 26 Syriërs om het leven.

Conflict

De Verenigde Staten zeiden eerder vandaag geen aanwijzingen te hebben dat er daadwerkelijk chemische wapens zijn gebruikt. Als dat wel het geval zou zijn, zou het de eerste keer zijn tijdens het conflict dat inmiddels twee jaar aan de gang is.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft VN-baas Ban Ki-moon gevraagd om een onafhankelijk technisch team te sturen om de aanval te onderzoeken. De Syrische Nationale Coalitie riep ook op tot een internationaal onderzoek.

Informatie

Rusland, een belangrijke bondgenoot van het Syrische regime, beschuldigt de rebellen van het uitvoeren van de aanval. Dat gebeurde op basis van informatie die het van de regering in Damascus had gekregen.

De Amerikaanse NAVO-commandant in Europa James Stavridis zei dinsdag dat de NAVO zich voorbereidt op een mogelijk militair ingrijpen in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.