buitenland

Rusland stopt gesprekken met Cyprus over steun

Door Arne Hankel - 22 maart 2013

Rusland heeft gesprekken met Cyprus over eventuele financiële steun afgeborken. De eilandstaat probeerde Rusland zover te krijgen een bestaande lening van 2,5 miljard euro te verlengen en hoopte op Russische investeringen in grondstoffen en banken.

De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris keerde na twee dagen crisisoverleg in Rusland terug naar zijn eigen land.

Geen interesse

Siloeanov maakte vrijdagochtend duidelijk dat Rusland geen interesse heeft in de voorstellen van Cyprus.

Cyprus dacht met hulp uit Rusland te kunnen voldoen aan de eisen die de eurolanden stellen aan financiële steun. De eurolanden eisen dat Cyprus 5,8 miljard euro bijdraagt aan de reddingsoperatie, waarbij zij 10 miljard euro aan noodkredieten aan de eilandstaat ter beschikking zouden stellen.

Nijpende situatie

Nadat de belasting op spaartegoeden die voor de eigen bijdrage moest zorgen eerder deze week van tafel werd geveegd, moest Cyprus op zoek naar andere manieren om het geld bijeen te krijgen.

Er moet uiterlijk maandag een oplossing worden gevonden voor de nijpende financiële situatie van Cyprus, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) dan de steun voor de wankelende Cypriotische banken staakt.

‘Het begint menens te worden,’ stelde Sarris dan ook bij zijn vertrek uit Moskou.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.