buitenland

Sobere jezuïet Franciscus komt op voor de armen

Door Servaas van der Laan - 13 maart 2013

Met de komst van de sobere Jorge Mario Bergoglio, die woensdag tot paus Franciscus werd verkozen, zal er een andere wind door het Vaticaan gaan waaien. Na de ietwat kille theoloog Ratzinger, krijgt de Katholieke Kerk nu een sociale paus die opkomt voor de armen.

‘Broeders en zusters goedenavond,’ zo begon de 76-jarige Argentijn zijn rede tegenover een uitzinnig publiek beneden op het Sint-Pietersplein. Vriendelijk keek de jezuïet naar beneden en vroeg de mensen om allereerst voor de afgetreden paus Benedictus XVI te bidden.

‘Ze hebben me vanuit de andere kant van de wereld geroepen,’ zei de nieuwe paus die vervolgens zijn zege gaf aan alle gelovigen en niet-gelovigen. ‘Ik hoop jullie snel weer te zien,’ besloot Bergoglio uiteindelijk en verdween onder luid gejuich van het toneel.

Alles anders

Alles aan deze Argentijn is anders ten opzichte van zijn voorganger. De zoon van een spoorwegwerker wijst iedere vorm van decadentie af. Hij woont in een eenvoudig appartement, heeft geen auto en reist per openbaar vervoer.

Hij is sociaal betrokken en komt op voor de armoede. Toen hij naar Rome moest voor het conclaaf zei hij tegen zijn gezanten dat zij maar in Argentinië moesten blijven om zo kosten te besparen.

Tegen homohuwelijk

Uiteraard is ook Bergoglio tegen het homohuwelijk en abortus. De poging van de Argentijnse president Cristina Kirchner om het homohuwelijk in te voeren, noemde hij ‘een project van de Duivel’.

Maar Bergoglio is vooral sociaal betrokken. Homo’s zegt hij te respecteren, al wijst hij homoseksualiteit af. In 2001 bezocht hij een ziekenhuis en waste en kuste daar de voeten van twaalf aidspatiënten.

Sint-Franciscus

De keuze voor de naam Franciscus is dan ook een logische. De heilig verklaarde Franciscus van Assisi deed afstand van al zijn bezittingen, leefde in armoede en kwam zo op voor de armen en dieren.

Hij wordt gezien als de verpersoonlijking van de vroomheid binnen de Katholieke Kerk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.