buitenland

Te lang gewacht: balsemen Hugo Chávez ‘onmogelijk’

Door Claartje Vogel - 14 maart 2013

Wetenschappers zeggen dat het te laat is om het lichaam van de vorige week overleden Venezolaanse president Hugo Chávez te balsemen. Zijn lichaam zou niet op de juiste manier zijn geprepareerd.

Dat meldt waarnemend president Nicolás Maduro woensdag. Chávez overleed acht dagen geleden aan een hartaanval. De 58-jarige president leed al jaren aan kanker.

Drie dagen na Chavez’ dood kondigde Maduro aan dat het lichaam van de president zou worden gebalsemd en opgebaard in een glazen kist in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Te laat

Net als communistische leiders Lenin, Stalin en Mao Zedong zou Chávez ‘voor de eeuwigheid’ te zien zijn in een museum.

Maar Russische en Duitse wetenschappers, overgevlogen om het lichaam te onderzoeken, zeggen dat het te laat is om het stoffelijk overschot te conserveren.

Veel geld

Het kost veel geld om een lichaam eeuwig te conserveren, zegt Camilo Jaramillo, een Colombiaanse balsemer, tegen persbureau Reuters.

‘Lenin moet bijvoorbeeld twee keer per week een “servicebeurt” krijgen en een keer per jaar uit de kist gehaald worden,’ vertelt balsemer Bas de Leng op Radio 1.

Factoren

Hoe snel een lichaam verslechtert, hangt af van de gezondheid van de overledene en omgevingsfactoren. Dus van ziekten en bacteriën, maar ook of het lichaam onmiddellijk is gekoeld.

Hoe dit precies zit met het lichaam van Chavéz, is nog onbekend. De regering komt later deze week met een verklaring.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.