buitenland

Twee miljard van Nederlandse banken op Cyprus

Door Annemarie van Ulden - 18 maart 2013

Nederlandse banken hebben nog twee miljard euro uitstaan aan vorderingen op Cyprus, dat miljardensteun nodig heeft om een faillissement af te wenden. Dat blijkt maandag uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Het noodlijdende Cyprus krijgt voorlopig een lening van tien miljard euro van Europa. Het Cypriotische parlement moet dinsdag instemmen met het noodpakket.

Zaterdag ontstond er een bankrun toen spaarders massaal geld van hun rekening haalden. Het betalingsverkeer werd onmiddelijk stilgelegd. Banken blijven volgens een lokale televisiezender in elk geval tot dinsdag gesloten.

Nivellering

Reden voor de bankrun is het belasten van spaartegoeden op Cyprus, waarmee de Cyprioten moeten meebetalen aan de redding van de economie. Zo zouden aanvankelijk tegoeden tot 100.000 euro op Cypriotische banken belast worden met een extra heffing van 6,75 procent. Spaarders met meer dan 100.000 euro moesten 9,9 procent betalen.

Maandag werd bekend dat de Cypriotische regering en de trojka (EU, ECB en IMF) deze heffing willen aanpassen. Voor spaarders tot 100.000 wordt de heffing 3 procent. Boven 100.000 euro moet het percentage worden verhoogd naar 12,5 procent.

De stemming over het noodpakket en deze aanpassing is verschoven van maandag naar dinsdag.

Privévliegtuigen

Hoewel het betalingsverkeer stilligt, zijn er privévliegtuigen van rijke ondernemers uit Rusland en Oekraïne gezien op het vliegveld van Larnaka.

Zij proberen mogelijk hun geld van Cypriotische rekeningen op te nemen en zo veilig te stellen.

141 miljard

Vergeleken bij de posities van Nederland in andere landen stelt de twee miljard aan vorderingen op Cyprus niet veel voor. Alleen Malta is Nederland minder geld verschuldigd, namelijk 555 miljoen euro.

In Duitsland heeft Nederland 141 miljard euro aan vorderingen en in het Verenigd Koninkrijk honderd miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.