buitenland

VN-blauwhelmen Syrië tijdens kort bestand vrijgelaten

Door Shari Deira - 09 maart 2013

De 21 Filipijnse VN-blauwhelmen op de Golanhoogte zijn zaterdag vrijgelaten en geëvacueerd. Dat gebeurde tijdens een gevechtspauze tussen Syrische rebellen en het regeringsleger.

De gijzelaars zijn overgedragen aan Jordaanse autoriteiten. De blauwhelmen zijn van de missie van de Verenigde Naties (VN) die de Israëlische en Syrische troepen sinds 1974 uiteen houdt.

Kelders

Woensdag werden de Filipijnse blauwhelmen gevangengenomen door gewapende rebellen. Volgens VN-topman Hervé Ladsous werden de mannen vastgehouden in de kelders van vier huizen in het dorp Jamla, ten oosten van het Meer van Tiberias of Galilea.

De rebellen publiceerden woensdag een video waarin zij eisten dat Syrische regeringstroepen zich zouden terugtrekken uit Jamla. Ze beschuldigen de VN ervan het Assad-bewind te hebben geholpen bij het verdrijven van rebellen uit Jamla.

De Golanhoogten werden in 1967 bezet door Israël. Volgens een bestandsakkoord uit 1973 moeten Syrische militairen wegblijven uit een bufferzone tussen het bezette gebieden de rest van Syrië. In de bufferzone patrouilleert een VN-vredesmissie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.