buitenland

Voormalig CIA-directeur biedt excuses aan voor overspel

Door Kelly van Alphen - 27 maart 2013

Oud-CIA-directeur David Petraeus (60) heeft zijn excuses aangeboden voor de buitenechtelijke relatie die tot zijn geruchtmakende vertrek leidde. De Amerikaan met Friese achtergrond deed dat in zijn eerste openbare toespraak sinds zijn vertrek bij de CIA in november.

Petraeus hield de toespraak woensdag op de University of Southern California.

De oud-directeur had een affaire met de schrijfster van zijn biografie, Paula Broadwell. De FBI bracht het overspel aan het licht. Omdat Petraeus door de buitenechtelijke relatie als CIA-baas chantabel was, moest hij vertrekken bij de Amerikaanse inlichtingendienst.

‘Eigen schuld’

‘Ik sta nu in een ander licht dan een jaar geleden,’ zegt Petraeus. Ook meldde hij zich ervan bewust te zijn dat de ophef zijn eigen schuld is. Petraeus bood zijn verontschuldigingen aan ‘voor de omstandigheden die hebben geleid tot mijn aftreden en veel pijn hebben veroorzaakt bij mijn familie, vrienden en kennissen’.

Aanval op ambassade

In november werd gedacht dat Petraeus tevens aftrad vanwege de rol die de CIA in september speelde bij de aanval op de Amerikaanse ambassade in het Libische Benghazi. Bij die aanval kwamen de Amerikaanse ambassadeur en twee CIA-agenten om. Petraeus liet weten dat zijn overspel de enige reden was voor zijn vertrek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.