buitenland

Zorgen binnen EU over Europese jihadisten in Syrië

Door Shari Deira - 22 maart 2013

Niet alleen Nederland maar ook Denemarken en België maken zich zorgen over de trek van Nederlandse en andere Europese jongeren naar Syrië om daar te vechten tegen het regime.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft zijn zorgen vrijdag aangekaart bij zijn Europese collega’s tijdens een overleg in het Ierse Dublin.

Jihadisten

Ook de Belgische en Deense bewindslieden signaleren dat jongeren naar Syrië trekken om daar te strijden met de jihadisten. In Dublin zijn nog geen concrete maatregelen genomen om te voorkomen dat de jonge moslimmannen naar Syrië gaan.

Minister Timmermans benadrukte dat de plannen van de jongemannen risicovol zijn. ‘In de eerste plaats omdat ze onervaren zijn en dus een grotere kans hebben te sneuvelen.’ Bovendien zijn de jongeren als ze terugkeren getraumatiseerd en vormen ze een potentieel risico voor de veiligheid van Nederland.

Conflict

Vrijdag werd bekend dat niet alleen Nederlandse mannen met een Arabische achtergrond naar Syrië trekken. Ook enkele jonge bekeerde Nederlandse moslims zijn naar het onrustige land gegaan.

Timmermans zegt dat het belangrijk is om te laten zien wat zich in Syrië afspeelt. ‘Om te laten zien dat het ons allemaal raakt en dat Europa er alles aan doet om het conflict tot een einde te brengen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.