buitenland

Zwarte rook: na drie stemronden nog geen nieuwe paus

Door Annemarie van Ulden - 13 maart 2013

Dag twee van het conclaaf in het Vaticaan is in volle gang, maar er is nog geen nieuwe paus. Er zijn maandag en dinsdag in totaal drie stemrondes geweest. De benodigde twee derde meerderheid van de kardinalen, 77, voor een kandidaat is nog niet bereikt.

Dinsdagmiddag zijn er opnieuw twee stemrondes. Bij het vorige conclaaf in 2005 werd de afgetreden paus Benedictus XVI al in de vierde stemronde gekozen.

Wim Eijk

De verkiezing in het Vaticaan houdt de gemoederen in Nederland bezig. De aanwezigheid van de Utrechtse aartsbisschop Wim Eijk (59) in het bijzonder. Op Twitter wordt er volop gespeculeerd over de mogelijkheid van een Nederlandse paus.

Onderzoeksjournalist Eric Hennekam zegt op basis van ‘een zeer betrouwbare bron’ dat Eijk een goede kanshebber is.

Te jong

Maar de kans dat Wim Eijk de nieuwe paus wordt, is klein. Eerder werd hij al betiteld als outsider, mede omdat hij met 59 jaar nog erg jong is voor het ambt.

Ook het Ierse gokkantoor Paddy Power heeft er geen vertrouwen in dat de Nederlandse kardinaal het wordt. Eijk zijn kansen worden zeer laag ingeschat, 250 tegen 1.

Grijze rook

Na de derde stemronde ontstond bij sommigen enige verwarring, omdat de rook niet echt zwart was. Er werd gesproken van grijze rook. Loos alarm, de 115 kardinalen zijn er nog niet uit.

Aan het einde van de middag, na de vierde stemronde, is er weer een kans op witte rook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.