buitenland

Arrestatiebevel voor Pakistaanse ex-president Musharraf

Door Laurens Bluekens - 18 april 2013

Een Pakistaanse rechtbank heeft donderdag de arrestatie van Pervez Musharraf geëist. Reden daarvoor zijn de pogingen van de oud-president in 2007, toen hij nog in functie was, rechters huisarrest op te leggen en uit hun functie te zetten.

Dinsdag werd al bepaald dat de oud-president in vier belangrijke gebieden van het land niet mag meedoen met de verkiezingen. Voor Musharraf dreigen nog enkele rechtszaken. Zo zou hij zijn politieke rivaal en oud-premier Benazir Bhutto, die in 2007 werd vermoord, niet voldoende hebben beveiligd.

Ontsnapping

Ondanks de aanwezigheid van Pakistaanse politieagenten en militairen, probeerden zij Musharraf na de beslissing niet direct te arresteren. Hij wist de rechtbank met behulp van zijn eigen beveiligers te ontvluchten. Met een voertuig dat gereedstond, werd hij naar zijn verblijf net buiten Islamabad gereden.

Het is nog onduidelijk of de oud-president daar gearresteerd zal worden door de Pakistaanse autoriteiten.

Teruggekeerd

Musharraf kwam in 1999 met een staatsgreep aan de macht en werd in 2001 president van Pakistan. In februari 2008 verloor hij de verkiezingen, maar weigerde hij op te stappen. Musharraf werd daarop afgezet en koos er voor het land te ontvluchten.

De oud-president keerde in maart na vier jaar terug in Pakistan. Ondanks gerechtelijke onderzoeken en doodsbedreigingen door de Taliban wilde hij terugkeren in de politiek met zijn nieuw opgerichte partij All Pakistan Muslim League. De verkiezingen zijn gepland op 11 mei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.