buitenland

Arrestaties bij grote antiterreuractie in België

Door Claartje Vogel - 16 april 2013

In verschillende steden in België is dinsdag een grote actie tegen terrorisme bezig. De politie heeft vijftig huiszoekingen gedaan en minstens tien personen opgepakt. Fouad Belkacem, voormalig kopstuk van Sharia4Belgium, is daar een van.

Het Belgische federaal parket is dinsdagochtend een actie gestart tegen mogelijke verdachten van terrorisme. De actie is vooral gericht tegen moslimextremisten en aanhangers van het opgedoekte Sharia4Belgium die jongeren ronselen om mee te vechten in de Syrische burgeroorlog.

Arrestaties

De politie viel vijftig adressen binnen in de regio’s Antwerpen en Brussel. Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, bevestigt in het VRT-programma De Ochtend dat er ‘veel’ mogelijke ronselaars zijn opgepakt. Hij schat dat meer dan tien personen worden verhoord door de politie.

Fouad Belkacem, voormalig kopstuk van het ontbonden extremistische organisatie Sharia4Belgium, werd opgepakt in zijn huis. Hij zat thuis met een enkelband, omdat hij is veroordeeld voor aanstichting van rellen vlakbij Brussel.

Opgepakt in ziekenhuis

Belgische media melden dat een jonge Vilvoordenaar die zwaargewond in een ziekenhuis in Brussel lag, ook is opgepakt. Hij was teruggekeerd uit Turkije nadat hij daar een granaatscherf in zijn hoofd had gekregen. Ook hij zou Vlaamse moslimjongeren hebben geronseld voor de strijd in Syrië.

De identiteit van de man is nog niet bevestigd. Het federaal parket geeft om 15.00 uur een persconferentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.