buitenland

‘Belgische voedselhulp ronselt strijders voor jihad’

Door Arne Hankel - 21 april 2013

Bij het treinstation Brussel Noord wordt voedselverstrekking aan armen misbruikt door ronselaars die strijders voor Syrië zoeken. De Brusselse deelgemeente waar het station ligt, Schaarbeek, heeft daarom gelast de voedselverdeling aan daklozen rond het station te verbieden.

Dat meldt het Belgische persbureau Belga zondag.

Radicale preken

Het gaat om de charitatieve organisatie Resto du Tawhid (Resto van de Eenheid) van de tot islamiet bekeerde Belg Jean-Louis Denis.

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, erkent dat ‘het geen sympathiek besluit is, maar we doen dit uit preventie’. De burgemeester heeft gehoord dat ‘meneer Denis zijn zaterdagse voedselverstrekking misbruikt om radicaal islamistische preken te houden, waarin ook opgeroepen wordt om naar Syrië te trekken’.

Minderjarige strijders

Twee minderjarigen uit Schaarbeek die recent naar Syrië zijn gegaan, komen uit de entourage van Denis. ‘Ze zijn herhaaldelijk gesignaleerd bij die voedselverstrekking en preken,’ aldus Clerfayt.

Denis heeft intussen laten weten dat hij doorgaat. ‘Onze organisatie is nog actief, er zijn genoeg andere gemeenten waar we voedsel kunnen verdelen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.