buitenland

Brief met dodelijk gif gericht aan Amerikaanse Senator

Door Shari Deira - 17 april 2013

Beveiligingsdiensten in Washington hebben een brief onderschept met daarin het gif ricine, bedoeld voor Senator Roger Wicker van Mississippi. Ricine kan dodelijk zijn als het wordt ingeademd, doorgeslikt of geïnjecteerd.

Senator Dick Durbin heeft het bestaan van de brief dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Volgens Durbin zijn er niet meer enveloppen in omloop.

Motief

De envelop, die werd ontdekt bij de postafdeling van de Amerikaanse Senaat, is driemaal onderzocht en positief bevonden op ricine. De afdeling blijft de komende twee of drie dagen gesloten voor onderzoek. Het is nog niet bekend wie de envelop heeft verstuurd en wat het motief is.

Senatoren zeggen dat het incident hen doet denken aan de antrax-aanvallen vlak na de aanslagen op het Pentagon en het World Trade Center op 11 september 2001. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.

Boston

De envelop met ricine kwam een dag na de aanslagen in de buurt van de finish van de Boston Marathon. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en vielen 176 gewonden.

Of de twee incidenten verband met elkaar hebben, is niet duidelijk. ‘Ik weet niet of het toeval is dat de envelop een dag na de aanslagen komt. Het is nog te vroeg om te zeggen. We weten nog niet genoeg over Boston,’ zegt Durbin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.