buitenland

Brussel blokkeert mogelijk bouw nieuw Feyenoord-stadion

Door Servaas van der Laan - 12 april 2013

De bouw van een nieuw Feyenoord-stadion in Rotterdam is op losse schroeven komen te staan. Brussel blokkeert mogelijk de bouw omdat de financiering aangemerkt kan worden als verborgen staatssteun.

Dat zegt de Rotterdamse PvdA-bestuurder en deskundige op het gebied van Europees recht Flora Goudappel in het Algemeen Dagblad.

Volgens Goudappel gaat de bankgarantie van 165 miljoen euro die de gemeente aan het project verleent problemen veroorzaken. De Europese Commissie ziet de garantie mogelijk als staatssteun.

Streng

‘Het zou me verbazen als dit mag. Het levert een voordeel op dat zonder gemeentesteun niet zou zijn verkregen,’ zegt Goudappel.

Ook SP-europarlementariër Dennis de Jong voorziet problemen: ‘De Europese Commissie is heel streng. Een akkoord kan ik me niet voorstellen.’

PSV

Donderdag kwam de Europese Commissie met een vernietigend oordeel over de deal die de gemeente Eindhoven met voetbalclub PSV sloot. In 2011 kocht de gemeente de grond van de club voor maar liefst 48 miljoen euro. PSV werd op die manier van een faillissement gered.

De nieuwe Kuip gaat in totaal 313 miljoen euro kosten, althans, dat is de planning. De gemeente staat garant voor ruim de helft.

Rotterdammers zijn sceptisch over de bouw van een nieuw stadion. Velen zien het meest sfeervolle stadion van Nederland liever gerenoveerd.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.