buitenland

Cameron: we hebben een grote Britse leider verloren

Door Shari Deira - 08 april 2013

Politici en wereldleiders reageren maandag massaal op het overlijden van Margaret Thatcher (87). ‘Groot-Brittannië heeft een groot leider verloren, een groot premier en een grote Brit,’ zegt premier David Cameron.

Cameron heeft met grote droefheid kennis genomen van het overlijden van Margaret Thatcher.

‘Ze leidde niet alleen ons land, ze redde het. Ik denk dat ze gezien zal worden als de grootste premier die ons land ooit kende. Haar nalatenschap is dat ze het land zo goed diende. Ze toonde immense moed,’ zei Cameron tijdens een bezoek aan Madrid.

Indruk

Volgens de Britse vicepremier Nick Clegg was Thatcher ‘een van de bepalende figuren in de moderne Britse politiek’.  ‘Aan welke kant je ook in de politiek staat, niemand kan ontkennen dat ze een unieke en blijvende indruk heeft achtergelaten op het land dat ze diende.’

Gordon Brown, oud-premier van Groot-Brittannië, zegt dat Thatcher zal worden herinnerd om ‘de vastberadenheid en de veerkracht waarmee ze al haar diensten in de politiek uitvoerde’.

Premier Mark Rutte (VVD) noemt Thatcher een icoon, een van de grote politieke leiders van de late twintigste eeuw. ‘En een voorbeeld voor heel veel vrouwen in de politiek voor wie zij de weg plaveide,’ zegt Rutte.

‘Margaret Thatcher heeft op haar eigen unieke manier de Engelse samenleving omgeturnd in een tijd dat verandering nodig was. En ze heeft realisme gebracht in het debat over Europa.’

Vrede

Secrataris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zegt dat hij zich het ‘grote leiderschap’ van Thatcher herinnert waarbij ze zich ‘inzette voor vrede en veiligheid op het hoogtepunt van de Koude Oorlog’. Ook noemt hij de Britse oud-premier een ‘rolmodel’ voor vrouwen.

‘Ik herinner me haar als een zeer waardevol iemand, die ik goed kende,’ zegt oud-premier Ruud Lubbers (CDA) in reactie op het overlijden van zijn vroegere Britse ambtgenoot. ‘We hebben al die jaren heel plezierig samengewerkt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.