buitenland

Campagneleider Hollande op lijst belastingontduikers

Door Servaas van der Laan - 04 april 2013

De Franse president François Hollande blijkt zichzelf te omringen met belastingontduikers. Na zijn minister van Begroting blijkt nu ook zijn campagneleider en penningmeester Jean-Jacques Augier geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

Dat meldt het International Consortium of Investigative Journalists, een samenwerkingsproject van onderzoeksjournalisten uit de hele wereld.

De naam van Augier staat op een gelekt bestand van twee grote trustkantoren die de belastingzaken regelen voor onder meer politici, wapenhandelaren en zakenlui, schrijft dagblad Trouw dat ook aan het project meedoet.

Veel prominenten

Naast Augier, die de presidentiële campagne van Hollande leidde, staan onder anderen de namen van de president van Azerbeidzjan, de vrouw van de Russische vicepremier en de zoon van oud-Stasileider Mischa Wolf.

De groep journalisten kondigt aan in de komende periode de volledige lijst van belastingontduikers bekend te maken.

Niet strafbaar

Het stallen van kapitaal in fiscaal gunstige gebieden is niet strafbaar. Nederland verdient er dankzij verdragen en door een laag tarief op intellectueel eigendom veel geld aan doordat grote bedrijven als Apple en Starbucks de ‘Nederlandse route’ kiezen.

Zwart geld

Toch hangt er een luchtje aan de praktijken van de grote trustkantoren. Niet voor niets worden de gelekte namen normaal gesproken geheim gehouden. Er gaat veel zwart geld naar de belastingparadijzen en voor criminelen is het een veel gebruikte praktijk om geld wit te wassen. De voormalige hoofdeconoom van consultant McKinsey schat dat er tussen de 21 tot 32 biljoen dollar in belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden is gestald.

Frauderende socialisten

Voor Hollande is het lekken van de naam van zijn vertrouwelijke medewerker een nieuwe klap in het gezicht.

De socialistische president heeft er juist zijn paradepaardje van gemaakt om de rijken meer belasting te laten betalen en nu blijkt dat zijn partijgenoten daar liever niet aan meewerken als het om eigen kapitaal gaat.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.