buitenland

Centrumrechts en eurosceptisch wint verkiezingen IJsland

Door Shari Deira - 28 april 2013

De bevolking van IJsland heeft centrumrechts na vijf jaar terug in het zadel geholpen tijdens de parlementsverkiezingen. Volgens de eerste tellingen hebben de twee centrumrechtse partijen de meerderheid van de kiezers achter zich gekregen.

De Onafhankelijkheidspartij en de Progressieve partij lijken de verkiezingen te gaan winnen. Van 1995 tot 2007 waren de partijen al aan de macht in IJsland.

Belastingen

Leider Bjarni Benediktssonn van de Onafhankelijksheidspartij is de gedoodverfde nieuwe premier van het land. Hij wil onder meer belastingen verlagen en is tegen toetreding tot de Europese Unie.

De regering van de huidige sociaaldemocratische premier Jóhanna Sigurdardottir is hard afgestraft door de kiezers. De centrumlinkse coalitiepartijen verloren bijna de helft van hun zetels in het parlement.

Verantwoordelijk

Er kwam eerder een eind aan de regeerperiode van de huidige verkiezingswinnaars vanwege de financiële ‘meltdown’ in 2008. Het IJslandse bankenwezen was groter dan de reële economie en werd nauwelijks in toom gehouden door de toezichthouders.

Politiek leiders van de centrumrechtse partijen werden verantwoordelijk gehouden voor de situatie en zo kwamen centrumlinks aan de macht. De laatste jaren groeide het onvrede onder kiezers over de belastingverhogingen en harde bezuinigingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.