buitenland

Crèchemoordenaar niet in beroep tegen levenslange straf

Door Kelly van Alphen - 09 april 2013

De Belg Kim De Gelder aanvaardt de levenslange gevangenisstraf die hem afgelopen maand werd opgelegd wegens de moord op twee baby’s, een crècheleider en een 72-jarige vrouw. Omdat hij niet in hoger beroep is gegaan tegen het vonnis, is de straf definitief.

Dat bevestigt de Belgische persrechter Martin Minnaert dinsdag.

Geen beroep

De Gelder had tot maandagnacht de tijd om beroep aan te tekenen. Zijn advocaat Jaak Haentjes kon dat doen tot maandagmiddag.

Het Gentse hof liet maandag al weten dat er geen beroep was aangetekend door zijn advocaat. Omdat De Gelder dat ook niet heeft gedaan, is zijn levenslange opsluiting nu definitief.

Bloedbad

De Gelder richtte in 2009 een bloedbad aan op kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Dendermonde. Hij stak twee baby’s van nog geen jaar oud en een 54-jarige crècheleider dood.

Tientallen kinderen en een aantal crècheleiders raakten gewond. Ook heeft De Gelder bekend enkele dagen daarvoor een 72-jarige vrouw te hebben doodgestoken. Tijdens de moordpartij op het kinderverblijf droeg De Gelder een gevechtsuitrusting en een kogelvrij vest.

Excuses

De Gelder heeft eerder in het proces zijn excuses aangeboden voor zijn daden. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden voor al wat er zich heeft afgespeeld,’ zei hij in de rechtbank van Gent.

Hij heeft geen motief gegeven voor zijn daden. Naar eigen zeggen werd hij gedreven door paniek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.