buitenland

Crisis Italiaanse sociaaldemocraten: partijtop stapt op

19 april 2013

De crisis in de Italiaanse politiek heeft vrijdagavond een nieuwe dimensie gekregen. Zowel de voorzitter als lijsttrekker van de sociaaldemocraten leggen hun functie neer.

Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt bij het Rai-programma Porta a Porta van tv-icoon Bruno Vespa.

Lijsttrekker Pier Luigi Bersani trekt zijn conclusies nadat een door hem voorgestelde kandidaat voor de presidentsverkiezingen tot tweemaal toe niet door een deel van zijn partij werd gesteund. Ook partijvoorzitter Rosy Bindi legt haar functie neer.

Prodi

Vrijdag had Bersani nog al zijn zinnen gezet op Romano Prodi als nieuwe president van de Italiaanse republiek. Hij zei dat zijn partij de kandidatuur van de pro-Europese Prodi unaniem zou steunen. Maar dat gebeurde niet, Prodi kreeg te weinig stemmen en trok zich terug.

De centrumlinkse partij is verdeeld tussen het oud-communistische blok onder leiding van Bersani en het jonge progessieve deel dat wordt vertegenwoordigd door de Florentijnse burgemeester Matteo Renzi.

Mogelijkheden

Door het opstappen van Bersani ligt de weg open voor de jonge populaire Renzi en daarmee wordt de politieke impasse misschien doorbroken.

Van aanhangers van Beppe Grillo is bekend dat zij wel willen onderhandelen met Renzi en niet met Bersani. Daarnaast staat de pragmatische Renzi niet per definitie tegen een samenwerking met oud-premier Berlusconi.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.