buitenland

Enorme explosie fabriek in Texas, vrees voor tientallen doden

Door Shari Deira - 18 april 2013

Bij een kunstmestfabriek in de Amerikaanse staat Texas heeft zich een enorme explosie voorgedaan. De explosie ging gepaard met een harde knal. Een brand is de vermoedelijke oorzaak.

Het incident had plaats in de nacht van woensdag op donderdag. Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen en er vielen honderden gewonden. Lokale media spreken van tientallen doden, maar die berichten zijn nog niet bevestigd.

Autoriteiten kunnen geen uitspraken doen over het aantal overledenen omdat nog steeds mensen onder het puin vandaan worden gehaald.

Bom

De kunstmestfabriek staat in West in de buurt van Waco. Gewonden zijn ondergebracht in diverse ziekenhuizen in de regio.

‘Het was  alsof er een nucleaire bom afging,’ zegt burgemeester Tommy Muska. ‘Er zijn een heleboel mensen gewond en er zijn een heleboel mensen die hier morgen niet meer zullen zijn.’ Hij kon nog geen exacte getallen geven van het aantal gewonden en overledenen.

Schade

Gebouwen in de regio hebben ook flinke schade opgelopen door de explosie. Een nabijgelegen verpleeghuis is ingestort net als veel andere panden in de buurt. Bewoners van het gebied worden opgeroepen hun huizen te verlaten.

Het dorp West in Texas wonen ongeveer 2.800 inwoners. Door de knal is de elektriciteit in veel huizen afgesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.