buitenland

EU-lidmaatschap Servië en Kosovo dichterbij na akkoord

Door Claartje Vogel - 22 april 2013

De Europese Commissie wil met Servië onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie. Het akkoord dat Servië afgelopen vrijdag sloot met haar afvallige provincie Kosovo maakt voor beide landen EU-toetredingsonderhandelingen mogelijk.

Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt.

Akkoord

Het akkoord dat Servië en Kosovo vrijdag bereikten, is maandag goedgekeurd door de regeringen in Belgrado en Pristina. De Servische regering benadrukt dat het akkoord geen erkenning van Kosovo’s zelfuitgeroepen onafhankelijkheid betekent.

Dankzij de overeenkomst mag het leger van Kosovo het noorden niet binnentrekken en mogen Servische gemeenten in Kosovo regionale politiecommandanten aanstellen. Het akkoord bestaat uit vijftien punten en houdt ondermeer in dat Servië vanaf nu het Kosovaanse bevolkingsregister erkent.

Voorwaarde lidmaatschap

De overeenkomst is een belangrijke voorwaarde die Europa aan Servië en Kosovo had opgelegd voor onderhandelingen over het EU-lidmaatschap. De Commissie wil nu met Servië praten over toetreding.

Ook voor Kosovo biedt de overeenkomst uitzicht op EU-lidmaatschap. De Europese Commissie wil met Kosovo praten over politieke en economische hervormingen om toetreding van het land mogelijk te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.