buitenland

‘Europa moet isolement Noord-Korea doorbreken’

Door Lucas Gasthuis - 24 april 2013

De Europese Unie moet zo snel mogelijk contact zoeken met het Noord-Koreaanse regime. Bijvoorbeeld door een gezant te sturen en besprekingen te openen. Dit kan bijdragen aan vermindering van de spanning in de regio en vooral tussen Noord- en Zuid-Korea

Dit betoogt prof. dr. Remco Breuker woensdagochtend in de Volkskrant.

Kans voor Europa

Volgens hem heeft Noord-Korea in de ene hand een  kernbom, maar in de andere hand een uitnodiging om te komen investeren. Die uitnodiging moet Europa met beide handen aangrijpen, aldus Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

Volgens Breuker heeft Zuid-Korea al een gedetailleerd plan klaarliggen voor als de crisis straks voorbij zal zijn. Internationale economische samenwerking speelt in deze plannen een hoofdrol. Europa kan daar straks van profiteren als het nu al initiatieven neemt. ‘Zuid-Korea wijst de weg’.

‘Derde wereldeconomie’

Aangezien president Barack Obama van de Verenigde Staten zich, anders dan in Birma, afzijdig houdt, ligt er een rol voor Europa. Volgens Breuker zullen de Verenigde Staten en China een toenadering van Europa niet tegenwerken. Hij wijst er tevens op dat Noord-Korea veel bodemschatten heeft en dat Korea na de hereniging van Noord en Zuid kan uitgroeien tot de derde economie ter wereld.

Breuker noemt Noord-Korea een ‘zelfbewuste, geïsoleerde, paranoïde kernmacht met bodemschatten en zeer ernstige economische en sociale problemen.’ Een oorlog tussen Noord en Zuid kan volgens hem zestien miljoen levens eisen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.