buitenland

FBI arresteert ‘jihadstrijder’ op vliegveld Chicago

Door Arne Hankel - 21 april 2013

De FBI heeft een 18-jarige Amerikaan opgepakt omdat hij zich wilde aansluiten bij een extremistische groepering in Syrië. De federale recherche arresteerde de man op een vliegveld in Chicago.

De jongen zocht op internet contact met een ronselaar van een radicaal-islamitische beweging. De tiener wilde zich aansluiten bij de strijd in Syrië, maar besefte niet dat hij eigenlijk te maken had met een undercovermedewerker van de opsporingsdienst.

Al-Qa’ida

Volgens de FBI dacht de 18-jarige verdachte dat hij zich aansloot bij de beweging Jabhat al-Nusra, die banden heeft met terreurgroep Al-Qa’ida. De verdachte schreef in e-mails dat hij klaar was om te sterven in het Syrische conflict.

Hij kocht begin april een ticket voor een vlucht naar Turkije, maar werd opgepakt voordat hij het land kon verlaten. Hij riskeert vijftien jaar celstraf.

Nederlandse jongeren

Niet alleen de Amerikaanse autoriteiten proberen te voorkomen dat jongeren afreizen naar Syrië.

Ook landen als Nederland en België proberen te verhinderen dat tieners zich aansluiten bij de strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad. Rond de honderd Nederlandse jongeren zouden al naar Syrië zijn afgereisd, van wie een aantal zou zijn gesneuveld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.