buitenland

FBI: geen terroristische dreiging na aanslag Boston

Door Servaas van der Laan - 16 april 2013

Er zijn geen aanwijzingen voor een vervolg op de twee bomaanslagen die de stad Boston maandag troffen. Naast de twee bommen die af zijn gegaan, heeft de politie geen andere explosieven of dreigingen gevonden.

Dat heeft de FBI bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Boston.

De politie in Boston is een onderzoek gestart dat volgens een woordvoerder nu al ‘het meest complexe uit de geschiedenis van het departement’ zal zijn.

Veel politie op straat

Over de aard van het onderzoek wil de politie niet zeggen. ‘U zult een bovenmatige aanwezigheid van opsporingsdiensten actief zien in de stad de komende dagen en we vragen hier uw begrip voor,’ liet de FBI weten.

Ooggetuigen worden opgeroepen om foto’s, filmpjes en geluidsopnames van de marathon naar de politie te brengen of te sturen.

Verdachte

Sinds maandag circuleert het gerucht dat een 20-jarige verdachte zou zijn opgepakt. Ook zou dindsdag zijn huis zijn doorzocht. DE FBI wilde geen commentaar geven op die berichten. Het enige wat de FBI wilde zeggen is dat het een grootscheeps onderzoek is begonnen dat zeker nog wel een tijd zal duren: ‘We will go to the ends of the earth’.

Drie doden zijn intussen geborgen, onder wie een achtjarige jongen. In de ziekenhuizen liggen naar schatting 170 gewonden. Zij zijn vooral in het onderste deel van het lichaam getroffen. Bij enkele slachtoffers moeten ledematen worden geämputeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.