buitenland

FBI omsingelt ‘hide-out’ Tsjetsjeense verdachte

Door Servaas van der Laan - 19 april 2013

Zwaarbewapende FBI-agenten hebben in Watertown een huis omsingeld waar een verdachte van de bomaanslag in Boston zich vermoedelijk ophoudt. De andere verdachte werd gedood tijdens een achtervolging.

De verdachte Dzhokhar Tsarnaev is een 19-jarige Tsjetsjeniër uit Kirgizië die al ongeveer zes tot zeven jaar in de Verenigde Staten woonde, zei de oom van de jongens tegenover een verslaggever van CNN.

Zijn broer werd eerder op vrijdag gedood tijdens een achtervolging met de politie. Onduidelijk is hoe hij om het leven is gekomen.

Explosieven

Bronnen melden aan Amerikaanse media dat de man explosieven bij zich had en dat hij door een ontploffing om het leven is gekomen.

De oom van de broers zei dat een van de jongens hem donderdag via de telefoon om vergiffenis heeft gevraagd. Dit duidt erop dat de twee inderdaad verantwoordelijk zijn voor de aanslag tijdens de Boston Marathon. Dit is nog altijd niet officieel bevestigd.

Gevaar

In Cambridgde, de woonplaats van de twee verdachten, is de politie een grote evacuatie begonnen in het gebied rond het huis van de Tsjetsjenen.

Ook journalisten hebben zich moeten verplaatsen omdat het gebied volgens de politie ‘niet veilig’ zou zijn.

Bekenden van de verdachte reageren verbaasd op het nieuws over de 19-jarige Dzhokhar. Hij en zijn broers zouden ‘gewone’ jongens zijn die druk waren met studie en sport (boksen en worstelen).

Klopjacht

De politie houdt een klopjacht naar de 19-jarige Tsjetsjeniër die live op CNN te volgen is. De politie heeft via Twitter een foto van de verdachte gepubliceerd en vraagt getuigen om tips.

Boston is volledig door de politie gesloten. Er rijdt geen openbaar vervoer en alle openbare gebouwen zijn dicht. Burgers worden aangeraden binnen te blijven.

Lees hier wat er de afgelopen uren is gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.