buitenland

Franse ministers maken miljoenen aan bezittingen openbaar

Door Servaas van der Laan - 15 april 2013

Het kabinet van de Franse socialistische president François Hollande heeft een lijst gepubliceerd met alle privé-bezittingen van de 37 ministers. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius voert met een bezit van 6,07 miljoen euro de lijst aan.

Het grootste deel van het bezit van Fabius bestaat uit vastgoed. De minister heeft een appartement in Parijs ter waarde van 2,7 miljoen euro en een tweede huis, eveneens in Parijs, van 1,284 miljoen euro.

Opvallend is dat de buza-minister een groot deel van zijn vermogen heeft geïnvesteerd, waardoor hij minder belasting betaalt.

Miljoenen

Ook de Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft voor meer dan een miljoen aan privé-vermogen. Een huis in Nantes en een tweede woning in Bretagne vormen voor een goed deel zijn vermogen.

Daarnaast is de premier de bescheiden bezitter van een Volkswagen Combi uit 1988 ter waarde van 1.000 euro. In totaal hebben acht ministers een bezit van meer dan 1 miljoen euro.

Moscovici armste minister

De ‘armste’ minister is ironisch genoeg de minister van Financiën Pierre Moscovici. De Eurogroep-collega van Jeroen Dijsselbloem (PvdA) publiceert een bezit van 268.000 euro, voornamelijk vastgoed. Opvallend is dat Moscovici de enige minister is die op geen enkele manier een schuld heeft opgebouwd.

Belastingontduiking

De lijst werd maandagavond zoals verwacht gepubliceerd op de site declarations-patrimoine.gouvernement.fr.

De Franse president François Hollande liet de lijst publiceren onder druk van de media nadat bekend was geworden dat zijn minister van Begroting een geheime bankrekening in Zwitserland had.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.