buitenland

Franse moeder niet veroordeeld voor ‘jihad-shirt’ zoontje

Door Shari Deira - 10 april 2013

Een moeder in Frankrijk krijgt geen straf voor de omstreden T-shirt die ze bij haar zoon aantrok. De vrouw stuurde haar driejarige zoontje naar school in een shirt met daarop ‘Jihad, geboren op 11 september’ en ‘Ik ben een bom’.

De rechtbank in het Zuid-Franse Sorgues heeft de 35-jarige Bouchra Bagour woensdag vrijgesproken.

Teksten

Bagour stond terecht omdat ze terrorisme zou hebben verdedigd door haar zoontje, Jihad genaamd, een T-shirt met controversiële teksten aan te trekken. Ze had een boete kunnen krijgen van 45.000 euro en een celstraf van vijf jaar.

De rechtbank oordeelde dat de verdediging van terrorisme niet ‘ondubbelzinnig’ genoeg was voor een veroordeling. Bagour erkent dat het ‘niet tactvol’ was om haar zoontje met het T-shirt naar school te sturen, maar het was niet haar bedoeling om te provoceren.

Broer

Het jongetje is geboren op 11 september. De moeder wilde naar eigen zeggen niet refereren aan de gebeurtenissen op 11 september 2001. De broer van Bagour is woensdag ook vrijgesproken. Hij heeft het shirt gekocht voor het jongetje.

Burgemeester Thierry Lagneau van Sorgues is het niet eens met de uitspraak. Volgens Lagneau geeft dit de indruk dat ‘alles mag’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.