buitenland

Franse president onder druk om frauderende minister

Door Servaas van der Laan - 02 april 2013

De positie van de Franse president François Hollande is onder druk komen te staan nu zijn voormalige minister van Budget heeft toegegeven voor meer dan een half miljoen euro aan inkomsten te hebben weggesluisd. Ook premier Jean-Marc Ayrault is in verlegenheid gebracht.

De socialistische president liet dinsdag in een verklaring weten ‘streng te hebben opgetreden’ tegen de acties van de opgestapte minister van Budget Jérôme Cahuzac.

Volgens Hollande heeft Cahuzac een ‘onvergefelijke morele fout’ gemaakt door het bestaan van de geheime bankrekening tegenover de hoogste instanties te ontkennen.

Toegegeven

Dinsdag gaf Cahuzac het bestaan van de geheime rekening in Zwitserland toe. Eerder ontkende de onderminister altijd het bestaan van die rekening. De zaak kwam aan het rollen toen de nieuwssite Mediapart een geheime opname publiceerde waarin de socialist de rekening noemt.

De geschiedenis is extra pijnlijk omdat Cahuzac met de regeling kwam om 75 procent belasting te heffen op grootverdieners. Zelf vond Cahuzac, chirurg van beroep, het echter niet nodig om belasting te betalen over zijn inkomsten.

Onder de pet

Critici verdenken Hollande ervan dat hij de dubieuze praktijken van zijn partijgenoot onder de pet heeft gehouden. Maar het Elyséé ontkent dat met klem.

Ook de Franse premier Jean-Marc Ayrault zei dinsdag dat hij niets vermoedde. ‘Ik had geen enkele reden om te denken dat Cahuzac ons voor zou liegen,’ zei de premier.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.