buitenland

Franse Senaat stemt in met homohuwelijk

Door Claartje Vogel - 12 april 2013

De Franse Senaat stemt in met de invoering van het homohuwelijk. Naar verwacht wordt de wet komende zomer van kracht. Franse homostellen kunnen vanaf dan trouwen en kinderen adopteren.

De Franse Senaat stemde vrijdag in met de invoering van het homohuwelijk. Daarmee is Frankrijk het dertiende land ter wereld waar homo’s en lesbiennes mogen trouwen.

Stemmen

Het wetsvoorstel is aangenomen met 179 stemmen vóór en 157 tegen. In februari keurde de Franse Tweede Kamer de wet al goed. Als alle formaliteiten zijn afgehandeld, kunnen homostellen vanaf deze zomer officieel trouwen.

De invoering van het homohuwelijk is een van de speerpunten van president François Hollande. Volgens peilingen staat tweederde van de Fransen achter het homohuwelijk. De kwestie leidde tot protesten van zowel voor- als tegenstanders.

Kinderen

Door de wetswijziging krijgen homostellen het recht om kinderen te adopteren. Dit strookt niet met de ideeën van de conservatieven katholieken en moslims, die het traditionele gezin zien als hoeksteen van de samenleving.

Sommige voorstanders klaagden dat Hollandes wetswijziging niet ver genoeg gaat, omdat homoparen geen recht krijgen op medische begeleiding om zelf kinderen te verwekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.