buitenland

Hollande weet niets van belastingontduiking fiscus

Door Servaas van der Laan - 04 april 2013

De Franse socialistische president François Hollande zegt niets te weten van de belastingontduiking van zijn penningmeester en campagneleider Jean-Jacques Augier. Volgens Hollande gaat het om privé-financiën.

Dat laat Hollande donderdagavond weten vanuit Marokko waar hij op bezoek is.

‘Ik weet niets van deze activiteiten,’ zei Hollande volgens aanwezige journalisten zichtbaar aangeslagen, ‘maar als de activiteiten niet aan de fiscale wetgeving voldoen, vraag ik de regering om de fouten te corrigeren.’

Privé-zaak

Volgens de socialistische president waren de boekhoudkundige activiteiten van Augier voor de presidentiële campagne ‘perfect in orde’. ‘De rest is een privé-aangelegenheid,’ zei Hollande.

De president staat onder druk vanwege de fiscale capriolen van zijn vertrouwelingen. Dinsdag gaf zijn voormalige onderminister van Budget toe dat hij 600.000 euro had weggesluisd naar het belastingvriendelijke klimaat van Zwitsterland en Singapore.

Pijnlijk

Tot overmaat van ramp prijkte de naam van vertrouweling Augier donderdagavond doodleuk op een gepubliceerde lijst van belastingontduikers. De affaire is bijzonder pijnlijk voor Hollande die juist inzet op het verhogen van belasting op grootkapitaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.