buitenland

Italië krijgt relatief jong kabinet met zeven vrouwen

Door Servaas van der Laan - 27 april 2013

De Italiaanse formateur-premier Enrico Letta heeft zijn ministersploeg rond. Van de 21 ministers zijn er zeven vrouw en de gemiddelde leeftijd is voor Italiaanse begrippen relatief laag.

Zoals verwacht komt de vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken uit de stal van Silvio Berlusconi. De partijsecretaris van zijn partij Angelino Alfano zal die post gaan bekleden.

Maar de door de oud-premier zo begeerde post Justitie gaat aan de neus van Berlusconi voorbij. Anna Maria Cancellieri, minister van Binnenlandse Zaken onder Mario Monti, gaat naar Justitie, een flinke aderlating voor Berlusconi.

Nog een technocraat

Uit het technocratische kabinet van Monti keert nog een minster terug. Enzo Moavero blijft zitten op de post Europese Zaken.

Economie gaat naar de huidige voorzitter van de Italiaanse Centrale Bank, Fabrizio Saccomanni. De voormalige vicevoorzitter van het Europese Parlement Mario Mauro gaat naar Defensie.

Eerste Afrikaanse minister

De keuze voor Emma Bonino van de Radicalen voor Buitenlandse Zaken is een opvallende. Ook Integratie gaat naar een

opvallende dame. Cécile Kyenge is afkomstig uit Congo en wordt de eerste Italiaanse minister die in Afrika geboren is.

Voor Italië opvallend is het aantal vrouwen: zeven in getal. De jongste is Nunzia De Giralomo (1975) die Landbouw krijgt.

Zondag worden de ministers ingezworen en maandag naar verwachting goedgekeurd door het parlement.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.