buitenland

Italiaanse president is egoïstische politici meer dan zat

Door Servaas van der Laan - 22 april 2013

De herkozen Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft in zijn inauguratierede de egoïstische parlementariërs flink de les gelezen. Als ze niet snel met een eensgezinde oplossing komen om het land te redden, treedt Napolitano direct weer af.

‘Teveel nalatigheden, fouten en onverantwoordelijkheden onder politici,’ zei de president vermanend tegenover het parlement in zijn Quirinaalpaleis in Rome.

Volgens de president gaat de Italiaanse politiek kapot aan gemakzucht, tactische spelletjes en egoïsme.

Falende kieswet

De 87-jarige Napolitano noemde het ‘onvergeeflijk’ dat de politici er niet in zijn geslaagd om de falende Italiaanse kieswet te wijzigen.

Deze zogenoemde ‘legge Calderoli’ zorgt ervoor dat Italianen alleen op vooraf gevormde coalities kunnen stemmen en niet op een losse partij of politicus. Velen zien in die wet de oorzaak voor de onmogelijke politieke situatie waarin het land nu verkeert.

Doofheid

‘Als ik weer word geconfronteerd met zulkde doofheid, zal ik niet aarzelen om mijn conclusies te trekken,’ sprak de oude Napolitano duidelijk geëmotioneerd.

De rede werd door het parlement begroet met een respectvol applaus. Zelfs de aanhangers van radicaal Beppe Grillo stonden op voor de president, maar weigerden de handen tegen elkaar te slaan. Ze verzetten zich tegen een voor Italië unieke tweede termijn van de zittende president omdat die de oude politieke kaste vertegenwoordigt.

Verdeeld

De verlenging van de ambtstermijn van Napolitano is het enige compromis dat de bekvechtende Italiaanse politici de afgelopen maanden hebben kunnen sluiten. Zeven weken na de verkiezingsuitslag zit het land nog altijd zonder regering. Ook het kiezen van een nieuwe president lukte de verdeelde parlementariërs niet. Nu de lijsttrekker van het linkse blok Pier Luigi Bersani is opgestapt, is er hoop op een nieuwe koers van de sociaaldemocraten die het vormen van een nieuwe regering mogelijk moet maken.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.