buitenland

Kabinet Italië dit weekend rond, Berlusconi geen minister

Door Servaas van der Laan - 26 april 2013

Formateur-premier Enrico Letta heeft vermoedelijk dit weekend nog zijn kabinetsploeg rond. Coalitiegenoot Silvio Berlusconi is optimistisch en zegt geen deel meer van de regering uit te zullen maken.

Vrijdag heeft Letta president Giorgio Napolitano en scheidend interim-premier Mario Monti ingelicht over het proces van de formatie.

Vermoedelijk kan de ministersploeg van Letta komende maandag al worden goedgekeurd door het parlement. De brede coalitie krijgt de steun van de beweging van Monti en haalt daarmee naar verwachting een ruime meerderheid in zowel Senaat als in de Kamer van Afgevaardigden.

Jonge vrouwen

Ex-premier Berlusconi en leider van het centrumrechtse blok is positief gestemd over de aanstaande coalitie. Vooral over de samenstelling van die regering is hij te spreken.

‘Er staat een nieuwe generatie en vrouwen zijn prominent vertegenwoordigd,’ zei Berlusconi. ‘Daarmee ben ik uiteraard uitgesloten van deelname, maar ik heb ook nooit de wil gehad om mee te doen,’ jokte de oud-premier die eerder al aangaf graag minister van Economische Zaken te worden.

Onschendbaarheid

Wie er in de ministersploeg van Letta komen is nog niet bekendgemaakt. Wat betreft de door Berlusconi genoemde ‘jonge vrouwen’ wordt gedacht aan Mariastella Gelmini (1973), al eerder minister van Onderwijs in kabinet-Berlusconi en voormalig model Mara Carfagna (1975). Ook Anglino Alfano, ‘buikspreekpop’ van Berlusconi genoemd, krijgt vermoedelijk een plekje in de regering.

Op Justitie circuleert de naam van Michele Vietti die eerder al als staatssecretaris van Justitie meerdere pogingen deed om Berlusconi onschendbaar te maken. Gevreesd wordt dat hij de kans zal krijgen om zijn werk af te maken.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.