buitenland

Klopjacht Boston: verdachten komen uit Tsjetsjenië

Door Shari Deira - 19 april 2013

Duizenden politieagenten zijn in Watertown, een voorstad van Boston, op zoek naar de tweede verdachte van de aanslag in Boston eerder deze week. Een verdachte is door schotwonden om het leven gekomen.

Wat is er de afgelopen uren allemaal gebeurd? Elsevier zet de belangrijkste gebeurtenissen onder elkaar.

  • Donderdagavond geeft de FBI foto’s en videobeelden vrij van de twee verdachten. Op de beelden is een man met een zwarte pet te zien, hij wordt verdachte 1 genoemd, en een man met een witte pet, verdachte 2.
  • Later op de avond krijgt de politie een melding van een overval bij een 7/11, een kleine supermarkt, in Cambridge. De winkel staat in de buurt van de prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT).
  • Bij de MIT heeft ongeveer 20 minuten later een schietpartij plaats. Een politieagent wordt dood gevonden in zijn auto. Hij had diverse schotwonden en is nog overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd de agent officieel dood verklaard.
  • De politie krijgt hierna melding van een gewapende diefstal van een auto door twee mannen. De automobilist kreeg een pistool op zich gericht en moest een half uur met de verdachten in de auto blijven. Hij werd even later vrijgelaten en bleef ongedeerd.
  • Autoriteit meldden dat de twee verdachten met explosieven hebben gegooid vanuit de gestolen auto. De politie en verdachten schieten op elkaar. Daarbij raakte verdachte 1 gewond.
  • De FBI heeft hierna meer beelden vrijgegeven van de verdachten. De politie wilde niet meteen bevestigen dat de klopjacht te maken heeft met de aanslag in Boston maar bevestigt dit later in een persconferentie.
  • Rond 11.00 uur bevestigt de politie dat verdachte 1 is overleden in het ziekenhuis. Verdachte 2 is nog steeds voortvluchtig. Inwoners van Watertown moeten binnenblijven. Het openbaar vervoer in de regio ligt plat, scholen en universiteiten zijn dicht.
  • De klopjacht op de tweede verdacht is nog steeds in volle gang. De politie zegt dat de verdacht ‘extreem gevaarlijk’ is en gewapend.
  • Er wordt meer bekend over de verdachten. Het gaat om twee broers van 19 en 26 jaar (verdachte 1), afkomstig uit de regio Tsjetsjenië. De overleden man heet Tamerlan Tsjarnajev de voortvluchtige verdachte heet Dzjocher Tsjarnajev.
  • Ook inwoners van Boston moeten binnenblijven, heeft de gouverneur van Massachusetts net bekendgemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.