buitenland

Minister Ploumen: meer geld naar vluchtelingen Syrië

Door Servaas van der Laan - 01 april 2013

De overheid gaat extra geld beschikbaar maken voor de opvang van de vluchtelingen uit Syrië. Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) dreigt er een humanitaire ramp.

Hoeveel geld er zal worden overgemaakt, laat de minister maandagavond weten tijdens een inzamelingsactie op de publieke omroep.

Op dit moment zijn meer dan 1,2 miljoen Syriërs voor het geweld naar de omliggende landen gevlucht. De situatie was al buitengewoon schrijnend en dreigt nog veel erger te worden. Met een snel groeiend aantal vluchtelingen, te kleine opvangkampen en een tekort aan voedsel, water en medicijnen dreigt een humanitaire ramp’, zegt de minister.

Toestroom

De minister bezocht opvangkampen in Libanon bij de Syrische grens. ‘De mensen zitten in geïmproviseerde kampjes langs de weg, waar niks is, beperkt water en geen toilet,’ zegt Ploumen. Volgens haar kunnen omliggende landen, zoals Libanon, de grote toestroom aan vluchtelingen niet aan.

De EO en de VARA zenden maandagavond gezamenlijk een programma uit waarin aandacht voor het door conflicten verscheurde land zal worden gevraagd. Op gironummer 555 kan geld worden gestort voor de vluchtelingen.

Geen hulp maar handel

Dat Ploumen extra geld over wil maken is opvallend. De minister zei onlangs nog dat ze denkt dat de term ontwikkelingshulp zal verdwijnen.

In plaats van het sturen van geld naar arme landen wil ze dat Nederland veel meer handel met die landen gaat drijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.