buitenland

Moslim-personeel geweerd bij Frans bezoek president Israël

Door Servaas van der Laan - 15 april 2013

Alle werknemers van het Parijse treinstation Gare du Nord met een vermoedelijke moslim-achtergrond zijn vriendelijk doch dringend verzocht een dagje thuis te blijven toen de Israëlische president Shimon Peres het station bezocht. Voor de zekerheid werden ook alle zwarte werknemers geweerd omdat die wel eens moslim zouden kunnen zijn.

Dat schrijft de Britse krant The Telegraph maandag.

Peres bezocht op 8 maart het beroemde Parijse aankomst- en vertrekpunt voor hogesnelheidstreinen. Op het station werd gesproken over het Midden-Oosten Vredesproces.

Geen moslims

De president kwam in de ochtend per trein aan op het station. Hier werd hij begroet door het personeel van spoorwegbedrijf SNCF en werd zijn bagage aangenomen.

Bij aankomst is het de Israëliër wellicht opgevallen dat onder de werknemers zich nauwelijks islamieten bevonden. Dat was geen toeval. Een dag eerder had een manager van het bedrijf alle Noord-Afrikaanse en zwarte medewerkers tijdelijk op non-actief gezet. In Frankrijk hoeven werknemers nergens hun geloofsovertuiging te registreren, maar de manager ging er vanuit dat alle mensen met een Arabisch of donker uiterlijk in theorie moslims konden zijn. En die konden bij een meeting met een Israëlisch staatshoofd maar beter thuisblijven.

Racisme

De Franse vakbond voor spoorwegpersoneel is woedend en heeft een klacht tegen de Franse Spoorwegen ingediend. Iemands diensten weigeren op grond van huidskleur of geloofsovertuiging is volgens de Franse wet strafbaar.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs zegt opdracht te hebben gegeven tot de kunstmatige ‘zuivering’ van het personeel vanwege veiligheidsredenen.

De Franse president François Hollande en zijn Israëlische ambtsgenoot zeggen niet van de maatregel op de hoogte te zijn geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.