buitenland

Nederlandse verzekeraars lobbyen tegen Holocaustwet

Door Servaas van der Laan - 14 april 2013

Nederlandse verzekeraars lobbyen al jaren tegen een omstreden wetsvoorstel in de Verenigde Staten dat erin moet voorzien Joden te helpen in de Tweede Wereldoorlog betaalde polissen voor levensverzekeringen terug te krijgen. Ook Joodse organisaties verzetten zich tegen de wet.

Dat blijkt uit een analyse van sargasso.nl en het ANP op basis van cijfers van de website Open Secrets.

Het verzet richt zich tegen de Holocaust Insurance Accountabiliy Act die volgens verzekeraars en de Joodse organisaties overbodig zou zijn en meer kwaad dan goed zou doen.

Geld terug

De wet moet nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust helpen bij het terugvorderen van verzekeringspremies waar ze na de Tweede Wereldoorlog niets van terugzagen.

Maar volgens verzekeraars als Aegon, ING en het Verbond van Verzekeraars werkt een bestaand claim-systeem prima.

Joodse steun

De verzekeraars worden gesteund door de Nederlandse Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken (SJOA) en het American Jewish Commitee (AJC). Sinds 1998 konden slachtoffers zich richten tot een speciale claim-commissie, maar die commissie hield in 2007 op te bestaan.

Claimcultuur

Sindsdien ontstaan in de Verenigde Staten herhaaldelijk initiatieven om een speciale claimbevoegheid in de wet vast te leggen.

De initiatieven komen niet uit Joodse hoek, maar lijken vooral door advocaten te worden opgezet omdat die veel aan de claims kunnen verdienen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.