buitenland

Net sluit zich rond Tsjetsjeense verdachte aanslag Boston

Door Servaas van der Laan - 19 april 2013

Het in de kraag vatten van de nog voortvluchtige verdachte van de bomaanslag in Boston Dzhokhar Tsarnaev lijkt een kwestie van niet meer dan enkele uren te zijn. De politie heeft het gebied waar de Tsjetsjeniër zich ophoudt hermetisch afgesloten en zegt 70 procent van de woningen te hebben doorzocht.

Dat meldt de FBI aan Amerikaanse media.

De 19-jarige Dzhokhar wist donderdagavond aan de politie te ontkomen toen zijn oudere broer bij een achtervolging werd gedood.

Vermoedelijk reed de tot Amerikaan genaturaliseerde jongen daarbij over het lichaam van zijn broer in een gestolen SUV.

Ingesloten

Autoriteiten hebben alle mogelijke vluchtroutes uit het gebied afgesloten. Het openbaar vervoer is stilgeled, wegen zijn afgesloten en zelfs het luchtruim boven de hoofdstad van Massachusetts is dicht.

Agenten van de FBI doorzoeken ieder huis in het gebied, maar hebben de jonge verdachte nog niet gevonden.

Onschuldig

De ouders van de jongens hebben vrijdag gezegd dat hun zoons niets met de aanslag te maken hebben. Het Tsjetsjeense echtpaar spreekt van een ‘set up’ door de politie.

De oom van de broers is duidelijk een andere mening toegedaan. Hij noemde zijn neven ‘losers’ die een laffe daad hebben begaan. Hij raadde zijn voortvluchtige neef aan zich aan te geven en om vergiffenis te smeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.