buitenland

Nieuwe wet maakt ontslag Griekse ambtenaren mogelijk

Door Claartje Vogel - 29 april 2013

Het Griekse parlement stemde zondag in met een nieuwe wet waardoor ambtenaren kunnen worden ontslagen. Duizenden ambtenaren raken daardoor hun baan kwijt.

De nieuwe wet en de ontslagmaatregelen zijn een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een internationaal hulppakket van 8,8 miljard euro. Volgende maand verliezen tweeduizend ambtenaren hun baan, eind 2014 zal het aantal ontslagen overheidsmedewerkers zijn opgelopen tot vijftienduizend.

Speciale bescherming

Volgens de grondwet hadden Griekse ambtenaren een speciale bescherming, waardoor ze bijna niet ontslagen konden worden. Door de nieuwe wet kan dat wel.

Ook ambtenaren die strafbare feiten hebben gepleegd, kunnen nu hun baan verliezen. Voorheen was het heel moeilijk om hen te ontslaan.

Protestmaatregelen

De wet werd aangenomen met 168 tegen 123 stemmen. Tegelijkertijd werd een plan gepresenteerd voor nieuwe belastingen op grondbezit.

De overheid rekende op felle protesten en nam strenge veiligheidsmaatregelen rond het parlement in Athene.

De ingang van het parlement was gebarricadeerd en het verkeer werd omgeleid. Uiteindelijk waren er volgens de politie geen noemenswaardige incidenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.