buitenland

Noord-Korea dreigt opnieuw na protest in Zuid-Korea

Door Laurens Bluekens - 16 april 2013

Als Zuid-Korea geen excuses aanbiedt voor de anti-Noord-Koreaanse protesten van maandag, zal Pyongyang terugslaan met ‘klappen van een voorhamer’. Het officiële nieuwsagentschap meldt dat het communistische land zonder verdere waarschuwing zal toeslaan.

Noord-Korea stelt de protesten gelijk aan ‘monsterlijke criminele daden’. De bedreiging vormt een nieuw hoofdstuk in een reeks van recente Noord-Koreaanse provocaties. Zuid-Koreaanse media bevestigen dat er verschillende kleine protesten plaatshadden in de hoofdstad Seoul, waarbij beeltenissen en poppen van de Noord-Koreaanse leiders werden verbrand.

Spanningen

Maandag vierde Noord-Korea de 101e geboortedag van Kim Il-sung, de grondlegger van de staat en de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Tegen de verwachting van experts in, maakten uitbundige parades en een nieuwe nucleaire rakettest geen deel uit van de festiviteiten.

Door de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan verschillende keren te dreigen met een nucleaire aanval, zorgt Pyongyang sinds februari voor grote spanningen in de regio. Dat is een reactie op de sancties die de Verenigde Naties oplegden aan Noord-Korea, als straf voor de derde Noord-Koreaanse nucleaire test.

Ook is het communistische land boos over de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Dialoog

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry rondde maandag een korte reis door Azië af, die is bedoeld om de spanningen af te zwakken.

Hij sprak de hoop uit dat de beide Korea’s, Japan en China aan de onderhandelingstafel plaatsnemen en dat Pyongyang het nucleaire programma stopzet. Noord-Korea laat weten niet geïnteresseerd te zijn in deze optie en is niet bereid te onderhandelen over het nucleaire programma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.