buitenland

Ouders aanslagplegers Boston Marathon naar Amerika

Door Arne Hankel - 25 april 2013

De ouders van de twee broers die worden verdacht van de bomaanslag tijdens de marathon van Boston vliegen donderdag van de Russische deelrepubliek Dagestan naar de Verenigde Staten. Ze zullen de autoriteiten bijstaan in het onderzoek naar de aanslag.

Dat zegt de vader van de twee mannen, Anzor Tsarnajev, tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Klopjacht

Tamerlan (26) en Dzjochar Tsjarnajev (19) worden verdacht van het plaatsen van zelfgemaakte bommen bij de eindstreep van de marathon. De aanslag kostte drie mensen het leven; 264 mensen raakten gewond.

Tamerlan overleed afgelopen vrijdag na een schotenwisseling met de politie. Zijn jongere broer werd uren later opgepakt na een grootschalige klopjacht.

Islamitische jihad

Hij heeft volgens Amerikaanse media verklaard dat zijn broer het brein achter de aanslag was. De van origine Tsjetsjeense broers zouden zich door de islamitische jihad hebben laten inspireren.

De moeder van de broers wordt in de Verenigde Staten overigens nog gezocht voor winkeldiefstal in Natick, een plaats in de buurt van Boston. De lokale politie stelt dat er een arrestatiebevel voor haar is uitgevaardigd.

Lijst terroristen

Regeringsfunctionarissen hebben tegen Amerikaanse kranten gezegd dat Tamerlan anderhalf jaar geleden op verzoek van de inlichtingendienst CIA op een lijst van mensen is gezet die mogelijk een terreuraanslag zouden kunnen plegen. Op de lijst staan ongeveer 745.000 personen.

Eerder was al bekend geworden dat Rusland de Amerikaanse veiligheidsdiensten enkele jaren geleden heeft gewaarschuwd voor de activiteiten van Tamerlan. Toen de Amerikaanse federale recherche FBI de Russen om nadere informatie vroeg, kwam er echter geen reactie. Daarop werd het onderzoek gesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.