buitenland

Pakistaanse oud-president Musharraf onder huisarrest

Door Laurens Bluekens - 19 april 2013

Een Pakistaanse rechter heeft vrijdag huisarrest opgelegd aan Pervez Musharraf. Donderdag werd de arrestatie van de Pakistaanse oud-president en voormalig legerleider al geëist.

Het huis van Musharraf, net buiten Islamabad, is omgezet in een tijdelijke gevangenis. Het is de bedoeling dat hij twee dagen in hechtenis blijft en daarna voor de rechtbank verschijnt. Het is de eerste keer in de Pakistaanse geschiedenis dat er dergelijke maatregelen tegen voormalige topfunctionarissen van het leger worden getroffen.

Ingerekend

Donderdag werd de arrestatie van de oud-president al geëist door de rechtbank, een straf voor Musharrafs pogingen zes jaar geleden rechters huisarrest op te leggen en uit hun functie te zetten.

De beslissing van rechtbank werd niet meteen uitgevoerd. Het is niet bekend waarom. Musharraf wist de rechtbank met behulp van zijn beveiligers te ontvluchten.

Vrijdag werd hij door geüniformeerde politieagenten weer naar de rechtbank begeleid, waarna de Pakistaanse autoriteiten hem wel direct inrekenden. Het is onduidelijk of Musharraf vrijwillig mee ging of dat hij is gedwongen.

Verkiezingen

De oud-president keerde in maart na vier jaar zelfgekozen ballingschap terug in Pakistan. Ondanks gerechtelijke onderzoeken en doodsbedreigingen door de Taliban wilde hij meedoen aan de verkiezingen van 11 mei.

Een politieke terugkeer lijkt – naast de rechtszaken waar hij mee te maken zal krijgen – onwaarschijnlijk, want dinsdag werd hij uitgesloten van deelname in vier belangrijke gebieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.