buitenland

Poetin: heffing Cyprus schaadt vertrouwen hele eurozone

Door Servaas van der Laan - 05 april 2013

De Russische president Vladimir Poetin is niet te spreken over de manier waarop Cyprus van een faillissement is gered. Door ook spaarders te laten meebetalen wordt in de ogen van Poetin het vertrouwen in de bankensector van de hele eurozone ondermijnd.

‘De inbeslagname van tegoeden, inclusief die van Russische origine, waar dan ook, in Cyprus of in andere landen, ondermijnt de geloofwaardigheid van het bankensysteem in de eurozone,’ zei de voormalige KGB-agent vrijdag tegen de Duitse zender ARD.

Riskant

De affaire-Cyprus laat volgens Poetin zien hoe ‘riskant’ en ‘onzeker’ het investeren in Europese financiële instelling is. De president zei te verwachten dat veel Russen hun geld weer terug naar Rusland zullen brengen.

Naar schatting zit er op Cyprus 31 miljard dollar aan Russisch kapitaal geparkeerd.

Bezoek

Poeting gaf het interview voorafgaande aan zijn bezoek aan Duitsland van zondag. Maandag zal de Rus Nederland bezoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.