buitenland

Politie: tussen de vijf en vijftien doden explosie Texas

Door Claartje Vogel - 18 april 2013

De politie schat dat vijf tot vijftien personen zijn overleden na de explosie van een kunstmestfabriek in Texas. Er zijn minstens 160 gewonden en tientallen huizen zijn vernietigd.

Dat meldt de politie donderdag tijdens een persconferentie. De woordvoerder verwacht dat het aantal doden en gewonden nog zal stijgen.

Vermist

Drie tot vijf brandweermannen worden vermist. Sommige huizen staan nog steeds in brand, maar reddingswerkers zeggen dat zij het vuur in fabriek onder controle hebben.

De verwoestende explosie in de Amerikaanse plaats West ontstond woensdagnacht. Waarschijnlijk is de fabriek geëxplodeerd nadat er brand was uitgebroken in het pand.

Oorzaak onbekend

Op een video van een ooggetuige is te zien hoe metershoge vlammen uit de fabriek slaan en hoe de fabriek vervolgens ontploft.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. ‘Er zijn geen aanwijzingen voor opzet, ik verwacht dat het om een ongeluk gaat,’ verklaart de woordvoerder.

‘Nucleaire bom’

Volgens de Amerikaanse geologische dienst had de klap een kracht van 2,1 op de schaal van Richter. Dit is vergelijkbaar met een lichte aardbeving.

‘Het was alsof er een nucleaire bom afging,’ zegt burgemeester Tommy Muska van West. Het Texaanse dorpje heeft ongeveer 2.800 inwoners en wordt omringd door boerenbedrijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.